Realtime
Varoitus älypuhelimessa


Navigaattori
Varoitus Garminissa


Varoitukset navigaattoreissa

Porot tien päällä

Porojen elintavoista johtuen porojen liikkuminen tien päällä on ennustettavampaa kuin esimerkiksi hirven. Porot liikkuvat lähes aina laumoissa ja usein tiet halkovat porojen ikiaikaisia ruokamaita. Myös tienpinnan suolaaminen houkuttelee porot ajoradalle. Porot viipyvät samoilla seudulla usein päiviä tai jopa viikkoja vuodenajasta ja ravintotilanteesta riippuen. Em. syistä johtuen porojen liikkuminen ja myös porokolarit keskittyvät tiettyinä aikoina samoille alueille. Näistä ajankohtaisista korkean porokolaririskin alueista www.varoporoa.fi -palvelu pyrkii varoittamaan.

www.varoporoa.fi -palvelussa järjestelmä etsii ajankohtaisia kolarikeskittymiä edellisviikkojen kolarihistorian perusteella samalla kun testataan rajatussa testiryhmässä älypuhelinsovelluksen avulla tehtäviä reaaliaikaisia varoituksia tiellä liikkuvista poroista.

Älypuhelinsovellus

VT 20:lla Kuusamo - Oulu välillä ja VT 4:llä Rovaniemi - Ivalo välillä ryhmä raskaankaluston kuljettajia ja poromiehiä testaavat älypuhelinsovellusta, jolla kuljettaja voi yhden napin painalluksella tehdä varoituksen järjestelmään havaittuaan tiellä poroja. Havaintokohtaan syntyy halkaisijaltaan 1 km:n varoitusalue, jonka voimassaoloaika on 4 tuntia. Kun sovellusta käyttävä kuljettaja ajaa varoitusalueelle, sovellus varoittaa äänimerkillä ja muuttamalla sovelluksen näytön väriä. Kun poistutaan varoitusalueelta, näytön väri palautuu ennalleen. Kokeilu on päättynyt syksyllä 2015.

Esittelyvideo youtubessa

Kolarihistoriaan perustuvat varoitukset autonavigaattoreissa

Kolaritiedot siirtyvät järjestelmään Liikennevakuutuskeskuksesta muutaman päivän sisällä kolaritapahtumasta. Järjestelmä etsii päivittäin automaattisesti ajankohtaiset kolarikeskittymät edellisviikkojen kolareiden perusteella (tällä hetkellä käytetään 3 viikon aikaikkunaa). Järjestelmä rajaa keskittymät riskialueiksi (siniset alueet etusivun kartalla) ja siirtää riskialueiden koordinaatit V-Traffic -liikennetietopalveluun (http://www.v-traffic.fi/), joka paikantaa tiedon automaattisesti oikealle tielle ja jakaa sen suoraan kaikkiin V-Traffic-tietoa hyödyntäviin kanaviin.

Autojen navigaattoreihin tieto liikkuu pääosin RDS-TMC:n avulla, joka hyödyntää radion apukantoaaltoa datan siirrossa. Tieto näkyy ja kuuluu symboleina ja äänihälytyksinä autoilijan navigaattorin näytöllä. Navigaattorit yleistyvät kovaa vauhtia ja ne eivät ole enää ylellisyysvaruste vaan pikemmikin merkittävä turvallisuusvaruste. Tämä tosin edellyttää sitä, että navigaattorin kartta näyttää jatkuvasti dynaamista, reaaliajassa muuttuvaa tietoa, jolloin navigaattorista on hyötyä tutullakin reitillä.

V-Traffic RDS-TMC -liikennetieto ja sen mukana varoitukset korkean porokolaririskin alueista, on saatavilla aina palvelua tukevien navigaattorien yhteydessä. Tällä hetkellä V-Traffic -liikennetietoa tukevia merkkejä ovat mm. Mercedes-Benz, Toyota, Volkswagen, Seat, Audi, Volvo, Opel, Skoda, Lexus ja Subaru sekä irrallisnavigaattoreista mm. Garmin. Palvelu on elinikäinen eikä aiheuta lisäkustannuksia auton hankinnan jälkeen. Navigaattorien lisäksi porotiedot päivittyvät V-Traffic -liikennekartoille Internetissä (Autoliitto, Radio Nova, Gasum, V-Traffic.fi), V-Traffic -älypuhelinsovelluksiin (vtrafficNordic: Apple ja Android), Radio Novan, Iskelmän ja Radio Cityn studioihin sekä V-Trafficin Twitteriin (vtrafficNordic).

Garmin elaimia Porovaroitus vw
Varoitus GarminissaVaroitus VW:ssa